Το παγκόσμιο κύπελλο eSports είναι σήμερα γνωστό ως το Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλεκτρονικού Αθλητισμού (ESWC). Αυτός ο διεθνής διαγωνισμός περιλαμβάνει πολλά eSports, τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Συνήθως, οι εθνικοί προκριματικοί αγώνες λαμβάνουν χώρα μεταξύ ομάδων από όλο τον κόσμο.
Μόνο οι νικητές των προκριματικών έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στο πρωτάθλημα. Η δημοτικότητα της εκδήλωσης αυξάνεται σταδιακά αλλά σταθερά. Αυτή τη στιγμή προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακούς θεατές από όλο τον κόσμο.
Το ESWC δημιουργήθηκε από μια γαλλική εταιρεία που ονομάζεται Ligarena. Η εταιρεία ήταν παλαιότερα γνωστή για τη φιλοξενία μικρότερων εκδηλώσεων LAN μόνο στη Γαλλία. Το 2003, η εταιρεία αποφάσισε να γίνει μεγάλη και να φιλοξενήσει μια εκδήλωση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Αυτό σηματοδότησε τη γέννηση του ESWC.
Στη συνέχεια, η εταιρεία μεγάλωσε και άλλαξε σε Game–Services το 5005. Στη συνέχεια έφερε μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται Games-Solution το 2009, η οποία αργότερα απέκτησε την ιδιοκτησία της επωνυμίας της. Το 2012, ένα πρακτορείο με την επωνυμία Oxent, το οποίο ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά αθλήματα, εξαγόρασε το ESWC.
Συμμετέχοντες στο ESWC
Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο eSports, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2003, είχε 358 διαφορετικούς συμμετέχοντες. Συνολικά 37 χώρες συμμετείχαν στην εκδήλωση για να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο των 150.000 ευρώ. Η εκδήλωση περιελάμβανε μόνο πέντε παιχνίδια. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είχε φτάσει τους 547 έως το 2006, αντιπροσωπεύοντας 53 διαφορετικές χώρες. Το χρηματικό έπαθλο αυξήθηκε επίσης στα 400.000 δολάρια ΗΠΑ. Ο αριθμός των αγώνων είχε επίσης αυξηθεί σε επτά.
Έκτοτε, το ESWC πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο. Ωστόσο, το χρηματικό έπαθλο κυμάνθηκε και προς τις δύο κατευθύνσεις, με μερικά χρόνια να έχουν ένα έπαθλο χαμηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Σε μερικά χρόνια, η δομή της εκδήλωσης άλλαξε επίσης για να ενσωματώσει βελτιώσεις που ενισχύουν την εμπειρία των παικτών και των θεατών.
Λειτουργίες παιχνιδιών στο ESWC
Το 2003, μόνο πέντε παιχνίδια εμφανίστηκαν στην εκδήλωση ESWC. Αυτά περιελάμβαναν το Counter-Strike, το Unreal Tournament, το Warcraft III, το Quake 3 και το Counter-Strike Female. Το 2004, το Painkiller και το Pro Evolution Soccer προστέθηκαν στη λίστα. Κάθε επόμενο έτος παρατηρήθηκαν επίσης ορισμένες προσθήκες νέων παιχνιδιών.
Gran Turismo 4, Trackmania Nations, Defense of the Ancients, Special Force, FIFA, Need for speed, Guitar Hero, Super Street Fighter, Dota, Shoot Mania Storm, Tekken, Call of Duty, Just Dance και League of Legends είναι μερικά από τα άλλα παιχνίδια που έχουν παιχτεί ποτέ στο ESWC.
Κάθε φορά που εμφανίζονται νεότερες εκδόσεις ενός παιχνιδιού στο τουρνουά κυκλοφόρησαν, αντικατέστησαν τις παλαιότερες εκδόσεις. Για παράδειγμα, το FIFA 10 αντικαταστάθηκε από το FIFA 11 το 2011 και στη συνέχεια το FIFA 13 το 2012. Ο μεγαλύτερος αριθμός παιχνιδιών που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε ένα μεμονωμένο γεγονός είναι δέκα, το 2010.
Εκτός από τους επίσημους τίτλους, το τουρνουά συνήθως περιλαμβάνει πολλά άλλα παιχνίδια. Γενικά, σχεδόν όλα τα δημοφιλή esports παίζονται συνήθως αλλά δεν εμφανίζονται ως κύρια γεγονότα. Τα παιχνίδια κατηγοριοποιούνται ως μαχητικά, shooters πρώτου προσώπου, διαδικτυακές αρένες μάχης για πολλούς παίκτες, αγώνες δρόμου, αθλήματα, στρατηγική σε πραγματικό χρόνο, σκοποβολή τρίτου προσώπου και παιχνίδια με κάρτες.
Απολογισμός μεταλλίων
Επί του παρόντος, η Γαλλία κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων, τα οποία είναι 23 χρυσά μετάλλια, 14 ασημένια μετάλλια και 25 χάλκινα μετάλλια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 30 μετάλλια και ακολουθούν η Σουηδία και η Νότια Κορέα. Από όλες τις χώρες που συμμετείχαν ποτέ στη διοργάνωση, μόνο 32 χώρες έχουν κερδίσει μετάλλια.